Algák és zuzmók a fákon


Sok ügyfél kérdez minket a fákon élő zuzmó, algatelepekről. Elszoktuk mondani, hogy ezek a telepek magukban nem okoznak gondot. Ilyenkor metszést szoktunk ajánlani, ami kicsit megritkítja a koronát, így szellősebbé téve azt.

De mik is ezek a telepek, és hogy is védekezhetünk ellene?!

Az algák telepekben élő szervezetek, amelyek a nedves (párás), árnyékos helyeket kedvelik. A fákon leggyakrabban zuzmókkal alkotnak telepeket, de előfordulhatnak zöld vagy vörösbarna alga telepek párás helyeken.

Trentepohlia_a1_(1).JPG

A zuzmók szintén telepekben élnek, általában algákkal vagy tömlős gombákkal alkotnak telepeket. Főleg a fa kérgén fordulnak elő, de egyes fajok megtalálhatóak a leveleken is. Színük, alakjuk változatos. Ezek a fajok a szükséges tápanyagot saját maguk állítják elő, így a fát nem károsítják. A fajok többsége nagyon érzékeny a levegő szennyeződésére.

Bár nem károsítanak, mégis ha valakit zavar és szeretné eltávolítani, akkor mosószappanos lével és erős keféléssel lemoshatja (de vigyázzunk, hogy a fa kérgét ne sértsük meg). Illetve lehet még rézszulfátos lemosó permetezést végezni lombhullás után, ami szintén hatékony védekezés.

Megelőzésre a metszés a legalkalmasabb eszközünk a korona szellősebbé, légjártabbá tételével nem telepednek meg sem az algák, sem a zuzmók.

Az Általános FaÜgyelet elvégzi a szakszerű permetezést, vagy a szakszerű metszést is. Keressen minket ha önnek gondot okoznak a zuzmók vagy az algák. Kapcsolatfelvétel itt!

Xanthoria_parietina_LAI_2002-04.jpg

Következő bejegyzés a borostyán károsításáról fog szólni.

#alákzuzmóknövényvédelemmetszéspermetezéskéregbetegségfa

735 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése