Futó, lián növények a fákon.


Szintén gyakran felmerülő kérdés a lián növények jelenlétének problémája és károsítása a fákon. Ilyen növény például a borostyán, a vadszőlő, a komló és az iszalag. Természetesen ezek növények kezelését is vállalja az Általános FaÜgyelet.

Ezek a növények közvetlenül nem károsítják a fákat, de hosszútávon közvetve sok gondot okozhatnak.

A lián növényekre jellemző, hogy a fákat és cserjéket támasztéknak használják és igyekeznek a lombkorona legfelsőbb részére, hogy minél több fényhez jussanak. Ezek a növények tápanyagot és vizet nem vonnak el a támasztékot adó fáktól. De a koronába benőtt növények jelentős fényt vesznek el, ami a fa pusztulását okozhatja. A kapaszkodó növény tömege főleg a hó segítségével összeroppanthatják a támasztó növény koronáját.

tree-252204_640.jpg

Erdei iszalag (Clematis vitalba)

beard-87626_640.jpg

10 méter magasságig felfutó elfásodó szárú növény, szára akár 10 centiméter átmérőjű is lehet. Kérge szürke hosszú szálakban leváló. Levélnyelekkel kapaszkodik a magasba.

Előfordulása elsősorban ligeterdőkben és erdőszéleken fordul elő, de tanyák menti fákon is gyakran megtalálható. A fákat gazdagon benövi, így azokat elárnyékolja, elfojtja. A támasztónövények ágai letörnek, elhalnak.

Védekezésként le kell szedni a fákról, tőben el kell vágni.

clematis-vitalba-99888_640.jpg

Komló (Humulus lupulus)

Előfordul kertekben, parkokban is, de ligeterdőkben gyakori. Szára csavarodik, 6 méterre is megnő. A koronában megtelepedve a növénytől fényt vonnak el, amitől azok elpusztulnak.

Védekezésül a töveket kell kiszedni a növényt le kell szedni.

hops-171981_640.jpg

Borostyán (Hedera helix)

ivy-14853_640.jpg

Díszítő értéke miatt gyakran használják, a fákon jól mutat a télen is zöld növény. A növény léggyökerekkel kapaszkodik. Ha a fa meggyengül, akkor a borostyán jelentős súlya miatt a fa ágai letörhetnek. A vékonyabb kérgű fákon a kérget a borostyán felsértheti, így az ott bekorhadhat.

Védekezésként a felfelé vezető borostyán ágakból vágjunk ki egy kis szakaszt. A felső rész el fog halni, de a száradása nem túl esztétikus egy kertben. A borostyán meg is tartható, de jelenléte megrövidítheti egy fa életét.

Ha szeretné megtudni fája egészségügyi állapotát keressen minket. Kapcsolat az Általános FaÜgyelettel.

Vállaljuk futó növények leszedést fákról, cserjékről esetenként épületekről is.

A következő bejegyzés az arankafélék és a fagyöngy károsításáról fog szólni.

#borostyánkomlóiszalagvédelemkárosításvédekezéshederahelixhumuluslupulusclematisvitalbaliánfutónövény

3013 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése