Élősködő növények a fákon


Igen gyakran előforduló virágos növények a fagyöngy és az arankafélék. Az előzőekben bemutatott növényekkel szemben, ezek a növények már károsítják a fáinkat. Tápanyagukat a gazdanövénybe hatoló gyökereiken keresztül szerzik.

Az Általános FaÜgyelet vállalja a már megtámadott fákon a védekezést. Illetve, ha lehetséges a megelőzést.

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Az utóbbi években igen elszaporodott faj hazánkban. Megjelenése inkább az útszéleken, kis facsoportokban, egyedülálló fákon jellemző. Elsősorban puha szövetű fákon jelenik meg (nyár, fűz, hárs, juhar), de lényegében az összes fán tanyát verhet.

Nagymértékű elterjedése köszönhető a megnövekedett légszennyezésnek, mivel az útszéli fák ennek köszönhetően legyengültek és az élősködők könnyebben támadhatták meg.

Viscum_album_apple-tree_2009_G1.jpg

Örökzöld növény, levelei átellenesek, bőrszerűek. Termése fehér, áttetsző, ragadós bogyó. Ősszel érik. Terjedésében a madarak segítenek, mivel táplálékként magukhoz veszik és az ürülékként távozó magok megtapadnak az ágakon, illetve egyes magok a madárra ragadnak, és azok eltávolításával az ágakon ragadnak.

Ezt követően a magok kicsíráznak, és gyökereik a fatestbe hatolnak. A növény együtt nő a fával. Megjelenése olyan 0,5-1 méter átmérőjű gömb a lombkoronában.

A fagyöngy csoportos megjelenése a fán a fa elhalását okozza!

Védekezésként a fertőzött ágakat kell eltávolítani a metszési szabályoknak megfelelően. Újonnan épített kertek környékén megelőzés ként, a környékbeli fákon érdemes elvégezni a védekező metszéseket.

poplar-240812_640.jpg

Arankafélék (Cuscuta)

Ezek a növények a földben fejlődnek, majd növekedésük folyamán ingaszerű mozgással keresik meg a gazdanövényt, amelyre spirálisan felkúsznak. A gazdanövény felöli oldalon szívógyökereket növesztenek amelyek a kéreg alá hatolnak, innen szívják a kész tápanyagot. Igen gyorsan elszaporodó növény, igy képes a gadanövényt teljesen elpusztítani.

Cuscuta_europaea_2005.06.12_15.07.24.jpg

Védekezés során a megtámadott növénnyel együtt kell elpusztítani. Ha időben észrevesszük, akkor kontakt gyomirtóval kell védekeznünk ellene.

Cuscuta_parasite_plant.JPG

Vállalkozásunk vállalja ezen növények eltávolítását, ha önnek is problémát jelentenek az élősködő növények hívjon minket!

Következő bejegyzésben a cédrusok károsítóiról lesz szó.

#élősködőnövénymetszéselpusztuláselhalásfehérfagyöngyarankafélékörökzöldbetegség

5545 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése