Cédrusok fontos károsítói

Frissítve: 2020. júl 2.


A cédrusok enyhén savanyú talajokat kedveli, amelyeknek jó a vízáteresztő képessége. Vigyázni kell, mert a növény nagyon fagyérzékeny, így igyekezzünk fagyvédett helyre telepíteni. Hazánkban leggyakrabban Az Atlasz Cédrussal találkozhatunk.

Atlas_Cedar_Cedrus_atlantica_'Glauca'_Needles_3008px.JPG

Sok károsító felsorolható ezen fajok esetében is. Most három kelentősebb károsítót emelünk ki, melyekkel gyakrabban találkozunk.

1. Szürkerothadás (Botrytis cinerea)

Árnyékos, nedves helyen kialakuló betegség. Levélen és a friss hajtásokon alakul ki. A hajtások megbarnulnak és lekonyulnak, majd kiszáradnak. És ezeken a hajtásokon szürke penész jelenik meg. Védekezésként a növényt ne öntözzük felülről, gondoskodjuk tápanyag utánpótlásáról. A beteg részeket metszük le. Permetezzük szürkerothadás elleni szerekkel

2. Gyökérrontó taplógomba (Heterobasidion annosum)

Heterobasidion_annosum_-_Lindsey.jpg

Könnyen felismerhető a talaj felett a törzs legalsó részén kifejlődő vékony termőtestéről. Jellegzetesen barnás fekete színű, alsó fele fehér.

Parkok és kertek gyakori károsítója.

Megelőzéseként a növényünket életerősen kell tartani, hogy saját maga tudjon védekezni. Ha a növényt már megtámadta a gomba, akkor a növényt ki kell vágni. Fáját el kell égetni, a tuskót kezelni kell. Néhány évig ne ültessünk fenyőfélét a helyére.

3. Kéregtetű (Cinara cedri)

Cinara_piceae.jpg

4-8 mm nagyságű, fekete színű tevek. Szivogatásukkal a növény növekedése csökken. Mézharmatot ürítenek, amelyek ragadós folyadék formájában hull le. Megjelenésük után gyorsan elszaporodnak.

Védekezésként vízsugárral vagy lekeféléssel távolítsuk el atetveket és petéiket. Illetve permetezéssel is védekezhetünk ellenük.

Ha problámája van a ciprusával, hívjon minket, hogy megmenthessük növényét. Szakembereink állnak rendelkezésére. Hívjon és kérdezzen!

Következő bejegyzésben a diók károsítóiara térünk ki.

#cipruscinaracedriheterobasidionannosumbotrytiscinereaszürkerothadásgyökérrontótaplókéregtetű

566 megtekintés0 hozzászólás