Platán csipkéspoloska (Corythucha ciliata)

Frissítve: 2020. júl 2.


A hetekben több esetben találkoztam a platánt megtámadó csipkéspoloskával. Így ebben a bejegyzésben erről lesz szó. Mivel igen fontos, hogy időben felfedezzük és kezeljük a problémát, mert a fa végét jelentheti ez a kis kártevő.

Miről ismerjük fel?

A levelek fonákján szívogató pár milliméteres szürke imágók és lárvák a levelek sárgulását okozzák. A levelek az erek mentén sárgulnak el. A levél fonákon apró fekete foltok, amelyek az élősködők ürülékei. Ezt a fa alatt állva autónkon is felfedezhetjük. Apró, ragadós pöttyök formájában.

Sycamore_Lace_Bug_(5437596708).jpg

Kártétele.

Erős károsítás esetén korai lombhullást okoznak, majd évről-évre ismétlődő károsítás a fa teljes pusztulásához vezet.

2014-08-08 12.14.34.jpg

Védekezés.

Védekezéshez ismernünk kell az állat életciklusait. A kifejlett rovar a kéreg alatt telel át. Majd tavasz derekán kezd el mozgolódni. Ezt követően együttesen vándorolnak a koronába, ahol elkezdik a kártételt és a szaporodást. A levél fonákra rakott peték júniusban kelnek, ezt többnyire követi egy második rajzás is július végén. A károsítónak kedvezőbb időszakban akár egy harmadik nemzedék is kialakulhat.

Védekezés során alkalmaznunk kel mechanikai és kémia védekezést. Tél végén le kell kaparnunk a kéregben megbúvó imágókat, majd a vándorlás idején a törzset kell elkezdeni mosni rovarölő lével. Majd egy alapos permetezés szükséges a kirajzások idején.

Ha önnél is felütötte a fejét a platán csipkéspoloska, keressen minket. Mi megoldjuk!

hírlevél.jpg

#platáncsipkéspoloskacorythuchaciliatapermetezésvédekezéslevélsárgulás

1782 megtekintés0 hozzászólás