Császárfa! Igen vagy Nem?

Frissítve: 2020. júl 2.Ügyfeleink gyakran keresnek meg minket, hogy mi a véleményünk a császárfáról!? Érdemes-e a kertjükbe ültetni? Illetve egy-egy ember akár egy erdő állományt is szeretne ebből a NEM ŐSHONOS fafajból.

Itt az alkalom, hogy összefoglaljam a véleményemet:

Az árusítok a következő előnyöket szokták megfogalmazni:

-gyorsan árnyékot ad, évente nagyjából 5 métert nő

-nagy levelit könnyebb összeszedni, nagy mennyiségű CO2-ot köt meg, jó takarmány növény

-virága jól mézelő, erős illatú

-gyökérzetének köszönhetően alkalmas a talajerózió megszüntetésére, alkalmas újraerdősítésre

-fája széles körben hasznosítható, értékes, könnyű, erős, ellenálló


Akkor nézzünk a dolgok mögé.

-a fa valóban gyorsan nő, és valóban gyorsan árnyékot ad. Az életciklusa sokkal rövidebb egy lassabban növő fafajhoz képest. ENNEK AZ ÁRA, hogy hamar jelentkeznek rajta száraz gallyak és ágak. Gyorsan nagy ágakat növeszt, amik metszése egy átlagos háztartásban nem igazán megoldható. Rendszeresen vágunk ki császárfákat, amelyek túl nőttek a kerten. Az ágak a tetőre, a szomszédba, az erkélyre nyúlnak. A száraz gallyak a gyerek homokozója felett nőnek.

Általában 8-15 éves fákat vágunk ki (átlag 60-80e Ft egy-egy ilyen fa éltüntetése)

-nagyok a leveli, de mi nem tapasztaltuk, hogy könnyebb lenne összeszedni. Sőt egy átlag lobseprűvel sem könnyű terelgetni a leveleket. Komposztálás esetén is érdemes ezeket ledarálni. És a lombgyűjtő zsákokba sem a legpraktikusabb a mérete. De darabszámra kevesebb a levél az tagadhatatlan... A CO2 megkötésére nem találtam konkrét adatokat, nem hiszem, hogy kevesebb lenne bármely másik fafajnak.

Takarmánynak biztos nagyon-nagyon alkalmas, de én még nem találkoztam senkivel aki ezt adta volna a jószágnak. De valószínűsítem, hogy nem az ősszel lehullott levél alkalmas takarmánynak. Hanem a zölden leszedett levél. Az meg nem túl szerencsés nagy mennyiségben.

És ha a jószág kedveli akkor valószínűleg a károsítók is előszeretettel járnak rá a levelekre.

-virágait kedvelik a rovarok, mivel erős illatú színes virágai vannak. Ezek már a fa életében a negyedik évben megjelennek. Majd évről-évre egyre intenzívebben jelennek meg a virágok. Ennek az eredménye, hogy a kertjében lesz a környék összes rovara.

Nem hiszem, hogy kevésbé allegrogén mint például egy hárs.

-gyökérzete valóban jó lehet erózió ellen, de ez a fák többségére elmondható. Pláne egy ilyen pionír fafaj esetében ami gyakorlatilag minden talajon megél. Sekély gyökerei gyakran nyomják fel a járdákat, és egyéb építményeinket.

Itt térnék ki egy fontos hátrányára a fafajnak. Mivel gyorsan nő, nagy a gyökérhálózata, hatalmas mennyiségű tápanagot vesz fel a fa a talajból, amit a gyors növekedésének köszönhetően nem tud visszatáplálni. Így a kertekben jellemzően a fa környezetében gyéren nő a fű. A talaj termőképessége a fa után gyengébb lesz.

Kivágás után a tuskó eltávolítása lényegesen körülményesebb.

Kivágás után a tuskó újra hajt, így még jobban gyengíti a talajt. Ha a tuskót kiszedjük, képes gyökérről is kihajtani, így igen nehézkes a kiirtása, ha nem gondolkozunk előre.

-fáját felhasználhatjuk, de hol számít ez egy kertben?! Általában a biomassza felhasználási szempontot írják, erre gyakorlatilag minden fa alkalmas; bútor fa- nem láttam még bútort ilyen fából lehet, hogy alkalmas ilyen megmunkálásra, de szinte biztos vagyok benne, hogy a hazai fafajokat nem kell pótolni (a nyár, akác, tölgy, bükk, stb. hozzák azokat a tulajdonságokat amit ez a fafaj); tűzifa- ugyan-ugyan, minden fa alkalmas tüzelésre

Végeredményül elmondható, hogy ellene vagyok annak, hogy ezeket a fákat meghonosítsuk. Nem hiszem, hogy alkalmasabb lenne akár egy kertbe, akár egy parkba ez a fa, mint a hazánkban fellelhető fafajok. Erdőállománynak sem javaslom, mert hosszútávon rontja a talaj minőségét.

Ahol viszont szívesen találkoznék ilyen fával az egy arborétum, ahol megismerkedhet vele bárki, mert valóban bámulatos a növekedése, a virága, a termése, a levele.

#császárfa #telepítés #fafajakertbe

4070 megtekintés0 hozzászólás