Melyik fa dől ki viharban? Hogyan győződhet meg arról, hogy biztonságos-e egy fa?


Manapság egyre több vihar egyre hevesebben csap le a környékünkön. Szinte minden hónapban hallani olyan viharokról az országban, amelyek fákat csavarnak ki.

Ha egy fa egészséges, akkor kicsi az esélye, hogy akár egy nagyon nagy szélvihar kidöntse. A viharok jellemzően olyan fákat döntenek ki, amelyek már sérültek, betegek. Jellemzően a tőkorhadt fák az első áldozatok. Nagyobb ágak is csak akkor törnek le, ha már valamilyen gomba vagy rovar támadta meg őket.


Ön is felismerhet egyes kockázati tényezőket:

1. Ha a tapló gomba megjelenik a fán! - Figyeljen erre, mert ez már előrehaladott állapot jelez.


2. A törzsön bekorhadt ágcsonk van! - Nem feltétlenül veszélyes, de jobb ha szakember nézni át.

3. A fán rovar járatok kijáratát fedezi fel!

4. Ha a fa tövénél a gyökér a fára fonódik! 5. Ha a fa tövénél korhadás jeleit tapasztaljuk! Ebben az esetben hívjunk szakembert, aki meg tudja állapítani a korhadás mértékét. Sajnos ez a legalattomosabb kockázati tényező, mert sokszor észrevétlen marad az utolsó pillanatig. 6.A gyökerek mentén a talajon megjelenő gombák is jelezhetik azt, hogy elhalt gyökérrész van a talajban! Ez akár korhadáshoz vezethet. Érdemes megnézni, hogy a gombák miből fejlődnek ki. 7.A koronában szétnyíló ágak vannak! Biztos, hogy be van korhadva az ág, és csak idő kérdése, hogy mikor törik le. 8. Ha az elmúlt pár évben a fa körül építkezés folyt, és a munkálatok során gyökereket vágtak el, akkor a fa kiemelten nagy veszélyforrást jelent. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy vizsgálatnak vessük alá a fát.


Tapasztalatunk alapján nagyjából a fák 10-15%-ának szüksége lenne rendszeres vizsgálatra ahhoz, hogy ne jelentsenek kockázatot.


Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a fát mekkora szél döntené ki pontosan, ismernünk kell a fában található korhadás mértékét és a gyökerek állapotát. Ezek feltérképezéséhez Magyarországon fejlesztett, precíz műszerek állnak rendelkezésre. A kapott adatok pontos kielemzéséhez remek szakemberek kellenek, akik vállalják a munkájuk után a felelősséget. Így megbizonyosodhat arról, hogy a fa kidőlhet-e egy nagyobb viharban.


Megalkottunk egy hosszútávú fenntartási rendszert, így folyamatosan figyelemmel kísérjük egy-egy fa állapotát, rendszeresen karbantartjuk és vizsgáljuk, hogy viharhelyzetben se keltsen félelmet. Erről bővebben: https://www.faugyelet.com/maganszemelyek-ajanlat

557 megtekintés0 hozzászólás